Me jouduttiin toissayönä voimakkaan laryngiitti-kohtauksen takia päivystykseen Hyvinkäälle. Odoteltiin spiralle pääsyä reilu puoli tuntia yhdeltä yöllä, jota ennen jouduttiin jonottamaan vuoronumeron kanssa ilmoittautumista vartin. Spira auttoi, lääkärin kautta kotiin takaisin. Ehdittiin nukkua kolmisen tuntia kun kohtaus uusiutui vielä rajumpana. Päivystykseen takaisin, josta päästiin suoraan spiralle kun E oksensi kovan hengenahdistuksen vuoksi sairaalan päivystyksen aulaan. Kello oli tällöin vähän päälle kuusi.
Seitsemältä otettiin uusi spira, koska haukkuva hengitys jatkui, lääkäri kävi vilkaisemassa (tässä vaiheessa mulla katosi täysin ajantaju, en tiennyt enää kellonaikoja), määräsi uudestaan spiraa ja kortisoonia suun kautta. Kortisoonin jälkeen E nukahti 20 minuutiksi ja
saatiin jo lähtölupa kun tilanne oli rauhottunut. Eikä mennyt taaskaan kauaa kun taas ahdisti henkeä ja haukkuminen alkoi uudestaan. Päivystyksessä istuttiin, ravattiin välillä spiralla kahdesti ja lääkärillä johonkin yhteen, jolloin meidät otettiin osastolle. Iltaa kohden sai vielä kahdesti spiraa, kuume nousi 38 asteeseen ja panadolia annettiin. Tilanne alkoi vähän parantua ja yökin osastolla meni hyvin rauhallisesti.
Aamulla otettiin labrat, lääkäriä odoteltiin vähän vaille 11 asti. Korvat, kurkun katsoi, olivat hyvät ja keuhkot kuunteli ja sydämen. Sydämestä kuului poikkeavia ääniä, josta lääkäri huolestuneena sanoi, että poikkeavia ääniä, otetaan ekg kaiken varalta, pääsette sitten kotiin. Ekg:ssä ei näkynyt kuitenkaan mitään, kaikki oli hyvin. Astmalääkkeiden resepti uusittiin ja nyt mennään kaksi viikkoa flixo+vento-kombolla, jonka jälkeen jatketaan ventolla pari viikkoa.
Pojan isä kävi eilen osastolle päästyämme katsomassa poikaa. Ei ollut tuntiakaan kun piti lähteä toisaalle kun kaverinsa oli tulossa kylään ja muuta tekemistä olisi. Tuntui ikävältä pojan kannalta, että näin kävi ja olin muutenkin niin umpiväsynyt, etten osannut sanoa siihen mitään muuta kuin, että kiva kun kävit.
Laryngiitti on suomeksi kurkunpääntulehdus. Tulehduksen aiheuttavat virukset (parainfluenssavirus, rs-virus, rinovirus, enterovirukset). Sitä esiintyy varsinkin loppusyksystä ja talvella pienimuotoisina epidemioina. Oireina on tyypillisesti äänen käheys tai peräti äänen katoaminen, joka johtuu äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta. Muita oireina on kumea ja kuiva yskä, jota kuvaillaan sanoilla haukkuva tai hyljemäinen, hengityksen rohina, josta seuraa usein hengityksen vaikeutuminen. Kaikilla lapsilla ei tätä esiinny, mutta tämä on tärkein oireista, jonka takia tulee lähteä lääkäriin. Henkitorven yläosassa on turvotusta ja ilmanvirtaus on huono erityisesti sisäänhengityksessä. Toinen taudinmuoto on äkillisesti kehittyvä kurkunpääntulehdus, jolloin oireet ilmaantuvat nopeasti ja usein yöaikaan. Tätä muotoa esiintyy erityisesti pienillä pojilla ja ongelma saattaa toistua useamman kerran lapsuudessa.
Itsehoitona voidaan antaa kylpyhuoneessa haaleaa vesihöyryä, viileää ulkoilmaa (lapsi tilapäisesti parvekkeelle) ja sängynpäädyn kohottamista.
Lähde
Kevättalvella todettiin Eellä infektioastma puolitoista vuotta kestäneen jaksoittaisesti pahenevien yskimisien takia ja tämä laryngiitti, joka tuli ensimmäistä kertaa kylään, säikäytti äidin pahimman kerran. Rankka on ollut viikonloppu ja nyt lepäillään kolmisen päivää rauhassa. Tilanne on onneksi nyt todella hyvä, virtaa on lapsella taas enemmän kuin laki sallii.